11 dec Mediteren zweverig? Helemaal niet!
Denk jij bij mediteren aan iets religieus? Een monnik in India die uren, zo niet dagen, op een berg in lotushouding onder een boom zit? Dan ben je zeker niet de enige! Jammer, want mediteren is veel meer dan dat!
Meditatie is niets meer en niets minder dan onze geest tot rust laten komen. Een methode om in ‘het hier en nu’ te zijn en innerlijke rust te ervaren. Je probeert tot jouw ware kern te komen. Dat klinkt misschien een beetje zweverig, maar dat hoeft het niet te zijn. Als je mij kent dan weet je dat ik absoluut niet zweverig ben. Toch mediteer ik regelmatig…..
Heb jij het gevoel dat je geleefd wordt? Dat je vaak heen en weer geslingerd wordt door de waan van de dag? Ervaar jij veel stress? Pieker je veel? Dan is mediteren zeker ook iets voor jou! Mediteren maakt je rustiger en kalmer. Je ervaart minder stress en spanning in je lichaam. Je blijft meer bij jezelf en komt meer in contact met je intuïtie.
Het leuke is dat iedereen het kan, je hebt er niets voor nodig en het kan echt overal. Het kan zittend, liggend, staand en zelfs lopend. In de trein, als je in de rij staat bij de supermarkt, echt overal! Je kunt mediteren met gesloten en met open ogen.
Veel mensen denken dat het de bedoeling is dat je tijdens een meditatie geen gedachten hebt. Maar dat gaat je niet lukken. Gedachten komen en gaan. Gemiddeld heb je 50.000 gedachten per dag. De kunst is niet je hoofd leeg te maken, maar om je gedachten te observeren zonder ze te veroordelen. Je zult wel merken dat als je wat vaker mediteert dat er ook momenten zijn van stilte, momenten dat je geen gedachten hebt. Je beseft dat je gedachten hebt maar dat je deze gedachten niet bent. Dat helpt je problemen te relativeren en lekkerder in je vel te zitten.
Een waarschuwing vooraf: meditatie is niet altijd fijn en ontspannen. Ook onrustige gevoelens, twijfels en ongeduld horen bij meditatie. Door niet aan deze factoren toe te geven tijdens het mediteren, maar er rustig naar te kijken, leer je er mee om gaan.
Oké, aan de slag! Hoe werkt het? Er zijn veel verschillende soorten meditatie. Ik neem je mee in de manieren waarop ik mediteer. Maar vind vooral jouw eigen manier! Er zijn heel veel verschillende manieren. Kijk wat voor jou het best werkt.
- Ik ga lekker zitten op de bank of in een stoel. Als ik comfortabel zit dan observeer ik mijn ademhaling. Ik verander er niets aan maar observeer enkel. Gaat de ademhaling snel of langzaam, regelmatig of onregelmatig en waar voel ik de ademhaling precies? Tip: Zet van tevoren een timer (op je telefoon zit er meestal wel één) zodat je je kunt concentreren op de meditatie en niet met de tijd bezig hoeft te zijn. Begin eens met 5 minuten en kijk hoe dit gaat. Krijg je gedachten merk dat dan op, doe daar niets mee en leg weer volledig de focus op de ademhaling.
- Ik richt me op mijn zintuigen. Wat zie, hoor, ruik en voel ik? Eerst richt ik me op zoveel mogelijk details van wat ik zie, vervolgens richt ik me op alle geluiden die ik hoort etc. Mochten er gedachten opkomen, ga er niet op in en breng jouw volledige focus weer bij het zintuig waar je gebleven bent. Deze oefening werkt fantastisch als je buiten in de natuur bent, maar is ook leuk als je in de trein zit of in de rij bij de kassa staat.
- Ik gebruik een mantra. Een mantra is een positieve zin die je steeds in jezelf blijft herhalen. Dit doe ik graag terwijl ik wandel. Ik loop vaak met de mantra IK BEN HIER IN HET NU. Voor mij werkt deze mantra, maar wellicht past een andere mantra beter bij jou. Dat is een kwestie van uitproberen.
- Ik ‘scan’ mijn lichaam in gedachten van teen tot top en laat onnodige spanning los. Dit is heerlijk vlak voor het slapen of als je ’s nacht wakker wordt.
Mediteren is super simpel. Je hebt er geen speciale vaardigheden voor nodig. Er is geen falen of succes. Wees open en nieuwsgierig. Blijf doorgaan, wat er ook gebeurt (probeer als je ergens jeuk krijgt niet te krabben, concentreer je op waar je mee bezig bent. Je zult zien dat de jeuk vanzelf verdwijnt). Wees je bewust van je ervaringen zoals het steeds afdwalen van je gedachten. Laat je verwachtingen los. Accepteer ieder moment zoals het is. Wees opmerkzaam. Probeer het vooral niet ‘goed’ te doen. Begin gewoon, maak het niet te moeilijk voor jezelf.
Vind je het toch lastig om alleen aan de slag te gaan? Er zijn heel veel geleide meditaties te vinden op internet of gebruik een speciale meditatie app.
Je kunt uiteraard ook een Mindful Walk of Mindful Run cursus bij mij volgen, zodat je op een ‘low-profile’ manier kennis kunt maken met verschillende vormen van mediteren en onder begeleiding kunt oefenen.
Veel succes en rust toegewenst!
Geen reactie's